Olej sojowy jako dodatek do pasz – zalety

Dodatek paszowy w postaci oleju sojowego to niezwykle istotny składnik w żywieniu zwierząt hodowlanych. Jego głównym zadaniem jest przede wszystkim odpowiednie natłuszczenie paszy, przez co jest ona chętniej konsumowana przez zwierzęta. Ale nie jest to wcale jedyna zaleta stosowania oleju. Olej sojowy paszowy wpływa również na poprawę wartości energetycznej paszy oraz jej smak. Wymieniając poszczególne cechy pozytywne dodatku paszowego którym jest olej sojowy, warto także wspomnieć o istotnym zadaniu którym jest zmniejszenie pylenia się pasz, co w przypadku jego braku, może nie działać korzystnie w odniesieniu do przyrostów zwierząt oraz ekonomii żywieniowej.

Olej sojowy paszowy od gumowany

Jedna z odmian oleju sojowego jest tzw. olej od gumowany. Jest to surowiec paszowy o wyjątkowo wysokiej zawartości kwasów Omega 3, korzystnie wpływających zarówno na zdrowie, jak i wygląd zwierząt. Olej ten charakteryzuje się idealnie przezroczystą, naturalna barwą oraz absolutnym brakiem jakichkolwiek zanieczyszczeń i osadów. Jest to spowodowane zastosowaniu procesu filtracji oraz właśnie procesu od gumowania.
Proces od gumowania zapewnia olejowi niewymierne korzyści zarówno jeśli chodzi o hodowlę zwierząt, jak i całkowity jej koszt. Olej sojowy produkowany jest z niemodyfikowanych ziaren soi oraz bez dodatków jakichkolwiek środków chemicznych. Oleje sojowe sprzyjają nie tylko lepszemu apetytowi zwierząt ale i ich lepszemu trawieniu, przez co nie powodują zaparć oraz kolek.

Brak oleju sojowego

Dzięki obecności całkiem sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego oraz linolenowego, zwierzętom karmionym paszami z dodatkiem olejów sojowych nie zagraża obniżenie się odporności na choroby oraz przyrostu ich masy ciała. Organizm zwierzęcy nie jest w stanie sam wyprodukować kwasów, więc niezbędne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Warto pamiętać, że ilość kwasów tłuszczowych w oleju sojowym może ulegać zmianom, co w dużej mierze wpływa na zróżnicowanie wartości energetycznej oleju. Aby dłużej zachować olej w formie podatnej do spożycia zapobiegając jego jełczeniu, należy stosować specjalne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się oleju. Starzenie to może w szczególności zachodzić podczas podwyższonego dostępu światła, tlenu oraz wysokiej temperatury.

Olej sojowy dla koni

Olej ten stanowi alternatywę dla oleju lnianego. Jest on stosowany najczęściej w żywieniu koni, wymagających wysokokalorycznej diety oraz tym, którym brak wystarczającej ilości energii. Olej sojowy dzięki swojemu umiarkowanemu tempu wchłaniania, dłużej utrzymuje energię nie powodując przedwczesnego zmęczenia oraz nie powoduje nadpobudliwości.
Dzięki obecności w oleju kwasu linolowego, stan kopyt, skóry, okrywy włosowej oraz właściwości antynowotworowe, ulegają zdecydowanej poprawie. Ma on także wpływ na wspieranie układu immunologicznego, zwiększając odporność na infekcje oraz wszelkiego rodzaju alergie.